TIPY NA LETNÍ ČTENÍ, NAD KTERÉ NENÍ!

  • 13. června 2024 / napsal(a) Epocha
To je moje léto… to je příjemný… když se knižní tipy dostaví… a mně to vůbec nevadí! Léto, jaký překrásný čas, zvlášť když je vyplněn čtením knih naditých příběhy plnými dobrodružství, odvahy, napětí, lásky, ale i ponaučením či nádechem historie. Pro každého žánr podle jeho gusta, aby mysl nezůstala pustá. Knihy, knížky, knížečky, tituly, zkrátka publikace, i to je pro čtenáře pravá letní štace.

Co by pro vás od Epochy mohlo být to pravé? Jaké tituly byste si s sebou měli vzít na dovolenou, ať už míříte kamkoliv? Na co knižního byste neměli při balení zapomenout? Které literární perly a perličky jsou pro vás vhodné do ruky i do čtečky, zatímco budete  ležet na lehátku na  pláži nebo sedět v houpací síti na zahradě, na židličce v kavárně nebo na dece v parku při romantickém pikniku? Variant, jak příjemně strávit letní čas, je mnoho, stejně jako knižních tipů, které by vám mohly přijít vhod. Epochální léto plné žáru, vůní a chutí si žádá epochální čtení, nad které není. Podívejte se na některé z našich tipů, které by vám mohly prozářit letní dny stejně jako žhnoucí slunce chystající si své paprskomety. ֍

        istockphoto-1408330340-612x612_1

֍ LETNÍ TIPY ֍

 

FANTASTIKAistockphoto-1408330340-612x612_1

Vypujceny_cas_FRONT_RGB_1000px

VYPŮJČENÝ ČAS

Zuzana Strachotová

Co dělá člověka člověkem? Sofie Adlerová ztratila doslova vše. Svět, který znala. Lidi, které milovala. Dokonce i vlastní identitu. Namísto půl roku strávila v kryogenní stázi víc než sto šedesát let. Střet s realitou je devastující a její existence se brzy smrskne na pouhé lékařské pokusy. Až do chvíle, kdy ředitelka vývoje bionických organismů zatouží posunout svůj výzkum umělé inteligence dál. Jak přesvědčit společnost, že bioroidi mohou být stejně dokonalí jako lidé? Nejvyšší představitelé technokratické korporace IGMET potřebují důkaz. A na kom jiném vyzkoušet, nakolik lidský může bioroid být, než na osobě, která oficiálně ani neexistuje a navíc je tak odlišná? Ichirův úkol je vlastně jednoduchý – najít způsob, jak ji začlenit do společnosti. Jenže Sofie má vlastní hlavu i plány a rozhodne se technologickému městu ukázat, že nic jako utopie neexistuje. A je jedno, zda jí v cestě budou stát lidé nebo bioroidi. Ichirova naprogramovaná mysl není na nic z toho připravena a zákonitě tak musí dojít ke střetu. Dokud se v něm nezačne rodit vlastní úsudek…

Obalka-Azyl3_1000pxl-RGB

 

 

 

CHRÁM AZYLU

Lucie Lukačovičová

Samostatný román ze světa Azylu

„Použij cokoliv, co funguje, a přežij!“ – to je heslo lovců nadpřirozených monster.

Benedikt je samotář, který se s loveckou organizací Azyl nerozešel v dobrém. Ale když je v sázce život jeho bratra, je připravený zatnout zuby a spolupracovat s kýmkoliv, jen aby našel lék. Sourozenci se vydávají do tajemného Vietnamu, kde ve stínu džungle číhají neznámé nestvůry.

 

 

 

LEGIE_X_plameny_valky_front_1000px_1

 

PLAMENY VÁLKY

František Kotleta

Útok! Pozemské legie se svými spojenci útočí proti Společenství veškerou svou silou. Strategická planeta Tara je předmostím invaze enlilů proti churitským armádám a její obsazení dostanou za úkol právě lidští vojáci. Velké válečné stroje, strategie řízené automatickými bojovými systémy, ale i boj muže proti muži. Tedy i ženy proti mužům, mnoha mužům, protože když jde do boje Aga, je jeden soupeř málo! A co teprve, když se do všeho zapletou Fifinka a Gertruda! Posádku Kraksny čeká nejtvrdší zkouška ohněm války, ale kde nejsou oběti, není vítězství.

Jenže ne každé vítězství nakonec stojí za to. Příběh Legie se blíží do finálové čtvrtiny a vy chcete být rozhodně u toho.

 

Svb_front1000RGB

 

 

SVĚT V BOUŘI

Kristýna Sněgoňová

Po mnoha letech nevědomosti a strádání se dal svět konečně do pohybu. Lidé schází na zem, mezi ty, které kdysi opustili, a stvůry z cizí planety. Aby se Země znovu stala bezpečným domovem, je třeba odhalit všechna tajemství zrůd i lidstva, které ta svá v době chaosu pečlivě ukrylo. Plán na záchranu světa existuje, cesta však nebude snadná a ti, kdo se po ní vydají, budou za každý krok platit krví. Třetí díl postapokalyptické série Města Kristýny Sněgoňové odhalí další střípky světa, který učaroval tisícům čtenářů.

 

 

PLANETA_IDIOTU__front_small

PLANETA IDIOTŮ

Roman Bureš

Apokalypsa přišla s širokým úsměvem, ve kterém na nás cenila zuby. Nebyla to žádná hollywoodská kosmická šupa, žádný asteroid nebo supervulkán. Byla nenápadná a plíživá a lidstvo ji vlastně ani nepostřehlo.

Nikdy nezapomenu na tu ženu v metru. Byla první a hlas měla jako zvon.
Později se k ní přidali další.
Stovky tisíc. Miliony.
A nakonec miliardy.

Byl jsem u toho. Od nesmělého začátku až po trpký konec.
A tohle je záznam toho, co jsem viděl a co jsem prožil – moje osobní kronika konce světa.

 

MASOMLEJNEK_front_1000px

 

 

MASOMLEJNEK - SRAB

Honza Slívka

Dva největší objevy 21. století jsou na světě. Reaktor vyrábějící čistou, levnou energii dostal světovou ekonomiku do kolen. Práce s magnetickými, nadsvětelnými nanočásticemi lidstvo naopak zachránila. Díky nové technologii může člověk cestovat kamkoliv během mžiknutí oka. Například na planetu vzdálenou miliony světelných let. Luzná se stala modlou posledního desetiletí. Dokonalý svět plný života. V největším osídlovacím závodě od objevení Ameriky však lidé zapomínají na to nejdůležitější. Vlastní bezpečí. Připadají si jako všemocní dobyvatelé vesmíru.

Naivní idioti.

Pro místní dravou flóru a faunu jsou stěží předkrmem.

 

BELETRIE istockphoto-1408330340-612x612_1

Sociopat_FRONT_RGB_1000pxSOCIOPAT

D. B. Peck

Přemýšleli jste někdy, jaké by to bylo nic necítit? A nejen nic necítit, ale nemít žádné morální zábrany? Nic by nebylo neproveditelné. Žádné hranice by vás nedržely na uzdě. Sociopatka Emma vypráví příběh o tom, jaké životní zkušenosti z ní udělaly někoho, kdo nedokáže cítit žádné emoce. Chodí na terapie, aby se této diagnózy zbavila, stoupá po kariérním žebříčku a obecně se jí daří dobře. Jediný mráček na obloze je Samuel. Detektiv, který si vzal do hlavy, že to právě Emma může za velké množství vražd, které se v jejím okolí odehrávají. Snaží se její vinu dokázat tak neoblomně, až se v očích všech stane doslova posedlým. Jeho manželka ho opustí, nejlepší kamarád taky, a když už si myslí, že to nemůže být horší, Emma ho zažaluje a soudy ho zbaví hodnosti. On ale ví, že má pravdu, že Emma není jen krásná žena, která má v životě velkou smůlu. Je to vrah, kterého musí za každou cenu dostat za mříže. Co vše je pro to ale ochotný udělat

 

 

Spisovatel_FRONT_RGB_1000px

 

 

SPISOVATEL

Lucie Salová

Hana píše a překládá texty. Ve svém volnu pracuje na vlastním rukopise, protože jako každý třetí člověk na zeměkouli i ona se chce stát spisovatelkou. A jako mnoho dalších žen na světě prahne po muži snů a po všem, o co ji první manžel, hafefobik s chorobným strachem z doteků, připravil. Ovládaná a poblázněná svou vulvou narazí na svého oblíbeného spisovatele, pro změnu ovládaného a poblázněného rozdrceným egem. Když požádá Hanu o zhodnocení svého nového rukopisu, na oplátku začne číst nejen její text, ale i ji samotnou. Seznámí ji se světem, v němž se pohybuje, a otevře jí dveře k jejímu snu.

 

 

 

CESTOPISYistockphoto-1408330340-612x612_1

Himalajske_ozveny_FRONT_RGB_1000pxHIMÁLAJSKÉ OZVĚNY - NEJEN O LEDOVCÍCH A JACÍCH

Liba Cunnings

Himálaj. Zvláštní svět podivuhodné, podmanivé krásy, kde na vrcholech osmitisícových štítů snad skutečně leží klíče od nebeských bran. Svět barevný a pitoreskní, v mnoha ohledech neznámý, ale vždy usměvavý a přátelský. Svět, kde se jako v magickém kaleidoskopu prolínají drsné a nezkrocené přírodní síly, exotická kultura i sugestivní hlasy dvou významných náboženských a filosofických systémů, buddhismu a hinduismu.

Každá myšlenka něco ovlivní, každý čin zanechá stopu na bílé pláni možných událostí. Tam vysoko v Nepálu jako by lidské osudy byly skryty a přítomny v každém okamžiku času, v každém slunečním paprsku, v každé dešťové kapce či sněhové vločce, která se jako slza snáší k zemi z modré a bílé závrati himálajského nebe.

Byla jsem tam šťastná.

Óm maní padmé húm.

Camino_3_titul_1000RGB

 

 

CAMINO DEL NORTE - SANTIAGO DE COMPOSTELA SEVERNÍ CESTOU

Ondřej Šebesta

Kde jinde hledat cenné rady na cestu než u autora, který již třikrát abvolvoval pěší pouť do Santiaga de Compostela. Kromě poutavého a vtipného cestovního deníku najdete v druhé části knihy podrobný návod, jak na to. Co si zabalit do batohu, jaké si pořídit vybavení, kde spát, co jíst, jakou aplikaci si nahrát do mobilu a mnoho dalších zkušeností, které se vám budou hodit, pokud se také hodláte vydat na cestu. A jestli jste o tom zatím neuvažovali, tak po přečtení této knížky zaručeně začnete.

 

 

 

 

 

TRUE CRIMEistockphoto-1408330340-612x612_1

Markovic_FRONT_RGB_1000pxMARKOVIČ: LOVEC PŘÍZRAKŮ

Viktorín Šulc, Jiří Markovič

Byly to výjimečné a výjimečně kruté případy. Když kriminalisté poprvé stáli na místech vražd, nad zuboženými těly obětí, připadal jim neznámý pachatel jako vzdálený přízrak. Jako monstrum s nepochopitelným myšlením a ještě zvrácenějším konáním… Jaká byla realita?

Profesionální dráha policejního vyšetřovatele a šéfa pražské mordparty Jiřího Markoviče je lemována především sexuálními vraždami. Případ pětinásobného vraha Hojera či kauza tzv. spartakiádního škrtiče Straky vstoupily už na beztak výrazně zkrvavělý piedestal historie české kriminalistiky.

Markovič ale také řešil brutální vraždu v hodkovičském lese – ta svého času inspirovala scénáristu Jaroslava Dietla, stejně jako pozměnila učebnicové kánony o předpokládaném pachatelově profilu.

Dozvíme se také nelítostnou pravdu o dvojnásobné vraždě v Prokopském údolí. O vraždě v restauraci U Dvou koček, jež vyústila v soudní maratón. O psychopatu Vocáskovi, prvním doživotním odsouzenci, který se dnes snaží prodrat na svobodu. Navštívíme místa činu, pitevny, psychiatrická zařízení… Zasvěceným průvodcem nám bude Lovec přízraků.

Retrokrimi_FRONT_RGB_1000px

 

RETROKRIMI - KRIMINÁLNÍ PŘÍPADY Z LET 1883–1961

Emil Hruška

Některé ze skutečných kriminálních případů ve své době žily na stránkách novin, jiné byly před veřejností skryty. Kdo a jaký byl „vrah služebných děvčat“ Hugo Schenk mající literární ambice? Kdo byl největším podvodníkem éry první Československé republiky? Byli odsouzení v případu vraždy na statku skutečně vinni, nebo šlo o selhání justice? Jak se pachatel málem vyhnul trestu za závažný zločin předstíráním duševní poruchy? 

Autor podobně jako ve svých předchozích knihách na kriminální téma rámuje a ilustruje předložené případy dobovými společenskými souvislostmi a kriminalistickou a trestněprávní teorií.

 

 

 

 

 

LITERATURA FAKTUistockphoto-1408330340-612x612_1

Urban-explorer_FRONT_RGB_1000px_1URBAN EXPLORER

Richard "Ritchie" Šmíd

Známý urbexer vystupující pod pseudonymem Unlimited Freedom – Ritchie vydává po svém úspěšném debutu Černobylský deník: Zápisky stalkera další knihu. Tentokrát zavede čtenáře na mnoho rozličných míst a seznámí je s tím, jaké je to být Urban explorerem, tedy jakýmsi průzkumníkem moderních ruin. Ritchie vypráví zážitky ze svých nejzajímavějších lokací, které navštívil nejen v České republice, ale i v zahraničí. Prostřednictvím poutavých příběhů o tom, jak se autor na daná místa dostal a jaká na nich zažil dobrodružství, tak čtenáře zavede pomocí mnoha unikátních fotografií nejen na vrchol nejvyšší stavby v ČR, do zchátralých zámků a krásných vil, ale i hluboko pod zem do největších katakomb světa či utajených vojenských objektů a prostor sloužících nacistické třetí říši. Prostřednictvím této knihy se rovněž téměř dotkneme legendárního Titaniku, nahlédneme do opuštěné psychiatrické léčebny, ale i na mnoho dalších atraktivních či zapovězených míst.

Prisne_tajne_ostudy_FRONT_RGB_1000px

 

PŘÍSNĚ TAJNÉ OSTUDY

Jaroslav V. Mareš

Naše historie je plná příběhů, na které nejsou jejich aktéři hrdí. Čím mocnější jsou tito aktéři, tím hlouběji jsou tyto příběhy zastrkané. Jak to, že v Černobylu otevřeně ukazují následky jaderné havárie odborné veřejnosti, ale i turistům, zatímco v Jaslovských Bohunicích se kvůli jiné havárii nesmí natáčet ani v informačním středisku? Jak důsledně byl zameten příběh, ve kterém se Komunistická strana Československa těsně před únorem proměnila v teroristickou organizaci? Kam se propadli záhadní američtí parašutisté, kteří „brutálně přepadli“ vojenskou jednotku na vrchu Praha? Jak moc uvěřil federální ministr vnitra na existenci červené rtuti a kamene mudrců, že byl kvůli tomu ochotný přepadnout vojenské letiště? Proč se v 16. století rovnalo zvolení olomouckým biskupem rozsudku smrti? Jak se bájný londýnský démon dostal až do ulic Jičína a proč kradl spodní prádlo? Na tyto a další příběhy našich dějin hledá odpovědi známý český reportér.

 

 

 

HISTORIEistockphoto-1408330340-612x612_1

polozapomenute_valky_VALKY_SAMURAJU-1VÁLKY SAMURAJŮ - KONFLIKTY STARÉHO JAPONSKA 1156–1877

Roman Kodet

Samurajové byli vojenskou vrstvou zásadním způsobem formující dějiny Japonska. Od druhé poloviny 12. století vedly jednotlivé rody těchto japonských válečníků proti sobě nesmiřitelné války. Japonsko tak periodicky zažívalo výbuchy násilí následované obdobími míru a relativní stability. Na konci 15. století se však země propadla do anarchie a války každého s každým. Po století krvavých konfliktů bylo Japonsko opětovně sjednoceno třemi velkými válečníky – Odou Nobunagou, Tojotomim Hidejošim a Tokugawou Iejasuem. Následující období bylo naprostým kontrastem k předchozím neutuchajícím válkám, Japonsko zaznamenalo více než čtvrt tisíciletí trvající mír. Dosáhlo toho však také za cenu izolace země. Když si však Spojené státy a evropské velmoci vynutily otevření Země vycházejícího Slunce, otřáslo to jejím politickým systémem. Vnitřní konflikty provázející obnovení moci císaře (restaurace Meidži) znamenaly definitivní tečku za dominancí samurajů, jež trvala více než 800 let. Během tohoto dlouhého období bylo Japonsko svědkem vzestupu a následného úpadku a pádu mocných rodů, nesčetných bitev a obléhání, příběhů věrnosti a statečnosti, ale také zrady a neschopnosti. Samurajové tak dodnes představují významnou součást japonských dějin a stále hrají významnou roli v japonské i světové kinematografii a literatuře. Dědictví jejich válek je tak živé i dnes.

polozapomenute_valky_POVSTANI_BOHDANA_CHMELNICKEHO_front1000px

 

POVSTÁNÍ BOHDANA CHMELNICKÉHO - KOZÁCI NA PLANOUCÍ UKRAJINĚ 1648–1654

Radek Fukala

Velké povstání Bohdana Chmelnického představuje neskutečně krvavý a zničující konflikt druhé poloviny 17. století. Svým průběhem a důsledky ovlivnil vnitropolitický vývoj Polsko-litevské unie a změnil mocenskou rovnováhu v celé východní Evropě, protože moskevský stát začal na pozvolném úpadku Rzeczpospolité a rozdělení ukrajinského území výrazně profitovat, rozšířil svůj vliv dále na západ a čím dál výrazněji zasahoval do evropského dění. V tom je také aktuální zajímavost těchto dramatických událostí pro dnešního čtenáře, prožívajícího současné válečné události na Ukrajině.

Autor prostřednictvím historických příběhů z bojišť a politických jednání objasňuje nejen Chmelnického povstání, ale také analyzuje předchozí vývoj kozáckého hnutí. Zároveň bortí zažité stereotypy historického myšlení, do jisté míry zkreslené slavným románem Ohněm a mečem Henryka Sienkiewicze a filmovým dílem Jerzyho Hoffmana.

Kniha obsahuje velké množství doprovodných ilustrací a unikátních map zachycujících bitvy a vojenská tažení.

 

istockphoto-1408330340-612x612_1

Pokud jste se už s tituly výše obeznámili blíže, naleznete další pro inspiraci na stránkách našeho e-shopu, kde na vás také čeká výběr z různých žánrů:

Fantastika  ֍  Beletrie  ֍  Historie  ֍  Literatura faktu

True crime  ֍  Humor  ֍  Cestopisy

 

Epochální čtivo, aby léto super bylo!

istockphoto-1408330340-612x612_1



V NAKLADATELSTVÍ BRZY VYJDE

ANEB NA CO SE TĚŠÍME

Copyright © 2002 - 2024 , Nakladatelství Epocha s.r.o.