VÁNOČNÍ TIPY Z REDAKCE EPOCHY

  • 15. prosince 2023 / napsal(a) Epocha
Vybírání dárků – to může být kříž. Hlavně s těmi knižními drobnostmi pro milované rodinné příslušníky, přátele, známé i kolegy v práci. Aby pro vás bylo rozhodování, čím pod stromečkem darované obšťastnit, snadnější, přinášíme vám několik vánočních tipů na tituly z našeho nakladatelství, a to rovnou z redakce a marketingu.

 U každého z agitátorů pro vás máme po dvou titulech, rozdělených do kategorií, jimiž jsou kniha vědomí, týkající se literatury faktu či historie, a kniha zábavy, s níž se dostanete do jiných fantastických světů nebo do víru epochální beletrie. Nenecháme vás v tom. Inspirujte se a vyberte pro každého, co jest podle jeho gusta! Je libo kniha napínavá, akční, tenká či tlustá?

ŠÉFREDAKTOR DOPORUČUJE

VRD_01_Od_rusi_k_carstvi_FRONT_RGB_1000px

Kniha vědomí

Dana Picková: VELKÉ RUSKÉ DĚJINY I – Od Rusi k moskevskému carství

Kniha nabízí čtivý a obsahově zajímavý text rozdělený do tří hlavních bloků. V prvním, nazvaném Ruská země, jsou vyloženy dějiny původního ruského státu od počátků na přelomu 9. a 10. století do 12. století. Druhý oddíl – Rurikovské země mezi Litvou a hordou – sleduje, jak se na území původní Rusi zformovala ve 13. a 14. století celá řada nových státních útvarů, jež se sjednocovaly a vzápětí dělily, doléhala na ně mongolská nadvláda a expanze mladého litevského státu. Ve třetí části Na prahu novověku: moskevský stát se pozornost přesouvá na sever východní Evropy, kde byl na přelomu 15. až 16. století dovršen proces politické integrace rurikovských zemí a zároveň došlo k emancipaci z područí mongolských chanátů. Publikace docentky Dany Pickové je určena všem zájemcům o historii, kteří hledají ucelený erudovaný výklad starších ruských dějin.

 

Spisovatel_FRONT_RGB_1000px

 

Kniha zábavy

Lucie Salová: SPISOVATEL

K Vánocům nepatří jen stromeček ověnčený ozdobami, Jezulátko v Betlémě, kupa dárků a tuna napečeného cukroví – jsou to také svátky lásky. Láska vás chytí za srdce, s láskou se člověk neztratí. Přesně tak to cítí Hana, hrdinka eroticky laděného románu Spisovatel od Lucie Salové, který zahřeje nejedno roztoužené srdce. Jaké to je poznat muže, který je tím pravým pro život, a navíc ještě spisovatelem? A protože Hana také píše, začínají si ti dva libovat ve svých rukopisech, které si čtou navzájem, a poznávat se velmi, skutečně velmi svědomitě, ponejvíce v intimních chvílích. Tohle vás rozpálí víc než teplý svařák s příchutí hřebíčku a skořice.

 

 

REDAKTORKA Z BESKYD TO VIDÍ TAKTO

Svet_ve_stinu_demonu_FRONT_RGB_1000px

Kniha vědomí

Carl Sagan: SVĚT VE STÍNU DÉMONŮ – Věda jako svíčka v temnotě

Autor se v knize kriticky dívá na zoubek nejčastějším bludům, jimž lidstvo tak rádo podléhá, a tyto sklony ke zhovadilostem a chybným závěrům popisuje nadmíru srozumitelně a poutavě. Sagan je charismatický vypravěč se smyslem pro humor, který čtenáři umí naservírovat vědecká fakta, aniž by ho zahltil množstvím vysoce odborných pojmů, byť se jim, pochopitelně, nevyhne. Mimořádně zajímavá je například kapitola „Vytříbené umění detekovat nesmysly“, která by měla být pevnou součástí školních kurikul a měl by si ji přečíst každý, kdo hodlá čerpat informace ze „zpravodajských“ webů či obecně z internetu. Pokud jste rádi seriózně informováni, nebo máte příbuzné či kamarády podléhající konspiračním teoriím či „modernímu“ světonázoru, že Země je placatá, neváhejte – Svět ve stínu démonů je kniha přesně pro vás!

Tanec_papirovych_draku_2_HON_FRONT_RGB_1000px

 

Kniha zábavy

Petr Brožovský – TANEC PAPÍROVÝCH DRAKŮ 2: HON

 

Po roční pauze nám Petr Brožovský dopřál návrat k plukovníku Mrtvolovi a týmu PSZÚ a je propracovanější, vyspělejší, ucelenější. Akční jízda ve stylu nejlepšího braku plná svěžího humoru a vtipných hlášek. Vyloženě odpočinkové čtení, u kterého se dobře pobavíte. Ideální dárek pod vánoční stromeček.

 

 

 

ZÁSTUPCE ŠÉFREDAKTORA V TOM MÁ JASNO

polozapomenute_valky_KAZDY_KDO_UNESE_OSTEP_front_1000px

Kniha vědomí

Roman Cílek: KAŽDÝ, KDO UNESE OŠTĚP – První a poslední Mussoliniho vítězství, válka o Habeš 1935–1936

Úmluvy podepsané zmocněnci čtyřiceti zemí v Haagu, v nichž se zakazovalo použití bojových plynů, byly porušeny. Vánoční dar Habeši v prosinci 1935 měl podobu hořčičného plynu. Habešští bojovníci proti němu byli bezbranní a rady, které obdrželi od svých velitelů mají až tragikomickou podobu: jako ochranný prostředek jim byl nabídnut kousek navlhčeného plátna. „Každý, kdo unese oštěp“ jsou slova, která habešský císař použil v mobilizačním rozkaze poté, kdy do jeho země vtrhly jednotky italské armády. „Plyn proti kopím. Ó, jak vynalézavý je náš duce. Oslava zrození Krista nemohla být lépe připomenuta,“ psalo se v antifašistickém letáku rozšiřovaném na severu Itálie.

Inferium_FRONT_RGB_1000px

 

 

Kniha zábavy

Roman Bureš: INFERIUM

Hříšníci, pohleďte do chřtánu pekla, které před vámi rozprostírá svá osidla. Protože se blíží Vánoce, kajte se a kupujte Inferium, nebo budete pozřeni mocnostmi pekelnými. Nebeská blána se už trhá a do pekla míří lidské duše, jimž nic nebrání střetnout se s všemi čerty rohatými a sírou čpícími. Spisovatel Roman Bureš píše o pekle tak excelentně, jako kdyby jím snad sám prošel. Chcete vědět, co se děje s hříšníky a jak se do takového pekla dostanete? Vše vám s láskou pekelnou zprostředkuje fantastické Inferium. Tak směle vstup, provinilče, a přidej se k lidské rase páchající zlo tak veliké, že to ani nebe neunese…

 

 

ŠÉFKA MARKETINGU VYBÍRÁ

Temne_radosti_predatoru_FRONT_RGB_1000px

Kniha vědomí

Viktorín Šulc: TEMNÉ RADOSTI PREDÁTORŮ – Panoptikum sexuálních vražd 5

Pátý díl série Panoptikum sexuálních vražd zahrnuje časové rozpětí let 1974–2017 a odhaluje čtenáři 13 kauz, 17 mrtvých obětí a 11 pachatelů dokonaných vražedných skutků. Zatímco takovou drsnou ukázku severské krimi můžeme odložit s chlácholivým pomyšlením, že všechny popsané krutosti a zvrácenosti se odehrály jen v autorské fantazii, analýza autentických kriminálních kauz Panoptika obdobnou hojivou náplast neposkytuje. Vyprávění „detektivky z reálu“ se snaží o maximální možný objektivní úhel pohledu. Nedělá falešného obhájce „nešťastným a nemocným“ pachatelům, ale vždy stojí výhradně na straně obětí. Jednotlivé kauzy doprovází dovětky šéfa mordparty, legendárního Jiřího Markoviče, jehož pohled nabízí hlubší ponor do myšlenkových pochodů pachatelů.

LIKVIDATOR__front_1000px_1

 

 

Kniha zábavy

Honza Slívka: LIKVIDÁTOR

Postapokalyptický svět městských států brázdí neohrožený a vždy k jakémukoliv činu připravený Samuel Drops, který to kosí všemi zbraněmi, které má k dispozici. Likviduje nestvůry, miluje povolné ženy a bez váhání probodává srdce svých nepřátel. Ať pracuje svým tělem, brokovnicí nebo mečem, řídí se podle stejného hesla: "Vraz ho tam nadoraz." Tenhle „lovec odměn“ má prostě koule na správném místě, a když na to přijde, umí to vzít pěkně do svých rukou. Pokud si zachováte s Likvidátorem smysl pro humor, zachováte si i zdravý rozum. Čerstvý závan akce, humoru, erotična i dobrodružství, to vše umí správně namíchat autor Honza Slívka, který zůstává skryt před zraky svých čtenářů. Anebo má Likvidátora na svědomí jeho sklepní otrok, který pod pohrůžkou smrti hází jednu perlu za druhou? Kdo ví. Ale jízda je to náramná a tahle kniha rozhodně patří pod stromeček všem milovníkům žánrovek. Zaručeně vás zlikviduje svými hláškami. Amen.

 

MARKEŤAČKA VÁM RADÍ

Jine_sestry_-_1000px

Kniha vědomí

Břetislav Ditrych: JINÉ SESTRY – Úryvky ze života Marie a Boženy Heritesových a všední dny Jana Zrzavého

Od belle epoque se přesouváme spolu se sestrami Marií a Boženou Heritesovými do období světových válek, do nutných rozloučení a opětovných shledání. Marie Heritesová byla fenomenální houslistkou. Vystupovala v Čechách, na Moravě, v Paříži, Londýně, v Rusku, s Českou filharmonií koncertovala ve Vídni, Budapešti a Terstu. Na světové výstavě v St. Louis se zúčastnila koncertu o „Českém dni“, následovala řada koncertů v USA a Kanadě, kde vystupovala s Emou Destinnovou. Její mladší sestra Božena Heritesová vystudovala v Praze na Filozofické fakultě Karlo-Ferdinandovy univerzity češtinu a francouzštinu. Od začátku čtyřicátých let minulého století byla blízkou duchovní přítelkyní jednoho z nejznámějších českých malířů Jana Zrzavého...

Příběh slávy, nadějí, úspěchů i zklamání. Smutný i radostný. Příběh všední i nevšední.

Azhareida_FRONT_RGB_1000px

 

Kniha zábavy

Tomáš Petrásek: AZHAREIDA – Bitva o Gelidor

Nehostinný ledový měsíc Megan plný čpavku, metanu a oxidu uhelnatého. Lidská noha sem nikdy neměla vstupovat. Nicméně na jeho povrch člověk zavítal, aniž by odhadl všechna možná rizika. Těžařská společnost Thoron nepřipouští žádná pochybení a pevnou rukou drtí své zaměstnance v hrozných podmínkách. Navíc se zde objevují podezřelá úmrtí. David Grinil, člen inspekčního týmu poslaného na Megan, a xenobioložka Aricia Nolanová, patřící ke zdravotnickému personálu, se rozhodnou nejedné záhadě přijít na kloub. A bude to vskutku nebezpečná mise, v níž ti technicky vyspělejší dostanou za vyučenou. O kom je řeč? O lidech, kteří si myslí, že mají patent na „pány tvorstva“ a na celý vesmír. Vítejte v precizně a detailně propracovaném světě ohroženém nadvládou velkých korporací, které nemusí být vždy tak mocné, jak si o sobě myslí, zvlášť když mají co do činění s novým neznámým druhem.



V NAKLADATELSTVÍ BRZY VYJDE

ANEB NA CO SE TĚŠÍME

Copyright © 2002 - 2024 , Nakladatelství Epocha s.r.o.